orožje za usposabljanje

AREX - izbrano orožje za usposabljanje

Za izvedbo praktičnega dela usposabljanja za preizkus znanja o ravnanju z orožjem je predpisana uporaba kratkocevnega orožja. Odločili smo se za polavtomatske pištole domačega proizvajalca AREX, s katerimi je to slovensko podjetje v izredno kratkem času prodrlo v ZDA, na najzahtevnejše orožno tržišče. Pištola REX zero 1 se je izkazala kot izjemno vzdržljiva, prestala je zahtevne postopke preizkušanja za kratko ročno orožje po standardih NATO, kot zanesljivo orožje pa se je izkazala tudi na naših usposabljanjih. Na usposabljanjih in orožnih izpitih uporabljamo vse polavtomatske pištole, iz asortimana podjetja Arex. Ker iz posameznega orožja izstrelimo veliko nabojev je bila vzdržljivost in zanesljivost delovanja pri izbiri orožja na prvem mestu. Pri izbranem orožju nas je prepričala tudi natančnost izdelave in posledično zadevanja, odlična ergonomija, enostavnost uporabe in kombinacija klasične zasnove s sodobnimi materiali.

Navedeni so osnovni podatki za modele, ki jih uporabljamo na usposabljanjih in ki jih lahko pri nas tudi preizkusite.

V Arexu so pištolo AREX zero 1 razvili kot odziv na potrebo po varni, vzdržljivi in natančni polavtomatski pištoli s sprožilnim mehanizmom enojnega in dvojnega delovanja. Zasnova vključuje izboljšano izvedbo preizkušenega browningovega sistema s kratkim trzanjem cevi in klasično zunanje kladivce, kar zagotavlja pištoli AREX zero 1 zanesljivo delovanje od prvega do zadnjega strela.

V pištolo AREX zero 1 je vgrajena vrsto neodvisnih in podvojenih varnostnih elementov, vključno z blokado udarne igle, ki deluje kot pasivna varovalka pri morebitnem padcu pištole na trdo podlago. Če sprožilca ne pritisnemo do konca, ta varnostni mehanizem zanesljivo blokira udarno iglo in tako preprečuje, da bi igla dosegla netilko ob padcu ali udarcu. Na ogrodju ima AREX zero 1 obojestransko nameščeno ročno varovalko, ki zanesljivo prekine vez med sprožilcem in kladivcem, kar pripomore k preprečevanju neželene sprožitve celo, če uporabnik nehote pritisne na sprožilec. Prekinjevalo je pasiven varnostni mehanizem, ki prepreči sprožitev, če zaklep pištole ni povsem zaprt.

Pogled na levo stran pištole AREX zero1

 1. muha

 2. zaklep

 3. vzvod za razstavljanje

 4. zadržalo zaklepa in odpenjalo kladivca

 5. narebren zaklep (zadaj in spredaj)

 6. ročna varovalka (na obeh straneh)

 7. kladivce

 8. montažni vmesnik - Picatinny

 9. gumb utrjevala nabojnika (na obeh straneh)

 10. narebren hrbet ročaja

 11. ročajna platnica

Glavni upravljalni vzvodi na pištoli AREX zero 1 so obojestranski. Vzvoda ročne varovalke sta ergonomsko nameščena nad ročajnima platnicama, tako, da ju zlahka dosežemo s palcem levice ali desnice. Lahko dosegljiva sta tudi obojestranska gumba utrjevala nabojnika, ki sta na ročaju tik za branikom sprožilca. Vzvod zadržala zaklepa, ki ima hkrati vlogo odpenjala kladivca, se nahaja na levi strani ogrodja, pred ročno varovalko.

zero 1: osnovni tehnični podatki


Vzvod za razstavljanje deluje kot varnostni mehanizem, ki onemogoča razstavljanje pištole REX zero 1, če zaklepa ne potegnemo do konca nazaj, pri čemer se praviloma izprazni ležišče in iz njega izvrže morebiten naboj ali tulec. Za osnovno razstavljanje ne potrebujemo nikakršnega orodja in pritisk na sprožilec ni potreben.

Pokazatelj polnega ležišča, ki se nahaja na zgornjem delu zaklepa pištole REX zero 1, omogoča uporabniku, da s pogledom ali otipom preveri, če se v ležišču nahaja naboj. Nabojnik ima na zadnjem delu ohišja oštevilčene luknjice, skozi katere lahko uporabnik preveri koliko nabojev je v nabojniku, ne da bi ga moral izprazniti.

Za pištolo zero 1 so v Arexu zasnovali edinstven večnamenski vzvod, ki služi kot zadržalo in odpenjalo zaklepa, hkrati pa ima funkcijo varnega spuščanja kladivca (odpenjalo kladivca). Vzvod je namenjen predvsem uporabi pri administrativnemu polnjenju, za utrditev zaklepa v odprtem položaju, za njegovo sproščanje iz odprtega položaja in za varno spuščanje napetega kladivca. S to rešitvijo so zmanjšali število zunanjih upravljalnih vzvodov, ne da bi se s tem odrekli kateri od varnostnih funkcij. S pritiskom na ta večfunkcijski vzvod najprej sprostimo in zapremo zaklep (če je odprt) in potem po potrebi še varno spustimo kladivce (sprostimo ga iz napetega položaja).

AREX zero 1 Tactical je tovarniško opremljena z višjimi namerilnimi napravami, kar omogoča njihovo uporabo hkrati z vgrajeno optično namerilno napravo za katero so v Arexu predvideli ustrezen utor na zaklepu in celo vrsto vmesnikov. Odsevni namerilniki z rdečo piko omogočajo hitrejše in bolj natančno zadevanje, predvsem pa odpravljajo omejitve, ki jih narekuje uporaba mehanskih namerilnih naprav, ki so različno oddaljene od strelčevega očesa.

Podaljšana hladno kovana cev modela AREX zero 1 Tactical zagotavlja višjo raven natančnosti in možnost pritrditve dodatne opreme (na navoj M13,5x1 LH je nameščena zaščitna matica).

Pištola AREX alpha je evolucijska naslednica pištole AREX zero 1, od katere je podedovala trpežnost in zanesljivost. Na podlagi izkušenj in predlogov najboljših praktičnih strelcev so v Arexu zasnovali ter razvili pištolo, ki blesti tako na tekmovanjih v praktičnem strelstvu, kot v taktičnih scenarijih. Ker so si odlične strelske lastnosti zastavili kot primarni cilj, so aluminijasto ogrodje zamenjali z jeklenim. Ročaj je temeljito predelan, kar da pištoli krajšo oddaljenost sprožilca od hrbta ročaja in opazno višji položaj strelne roke, h kateremu pripomore tudi spodrezani branik sprožilca. Podaljšan rep ročaja zaokroži ergonomsko transformacijo pištole. Podaljšan zaklep skriva 5-colsko cev in z daljšo razdaljo med muho in merkom omogoča natancnejše strele. Z odvzemanjem materiala smo zaklep izdatno zmanjšali maso zaklepa in tako omogocili hitrejše delovanje.

Pogled na desno stran pištole AREX alpha

 1. merek (nastavljiv po višini in smeri)

 2. rocna varovalka (izkljucena, na obeh straneh)

 3. zadek cevi, izmetna odprtina

 4. jekleno ogrodje (zaklepišce)

 5. montažni vmesnik - Picatinny

 6. narebren zaklep, spredaj

 7. rocajna platnica, desna

 8. sprožilec

 9. branik sprožilca

 10. gumb utrjevala nabojnika brez podaljška (na obeh straneh)

 11. povečan uvodnik nabojnika v rocaju

alpha: osnovni tehnični podatki


Pištola AREX alpha je v prvi vrsti namenjena tekmovalcem, kar se odraža v novo zasnovani geometriji sprožilnega mehanizma. Sprožilec je tovarniško dodelan za vsako pištolo posebej, tako za gladek poteg pri dvojnem delovanju, kot tudi za tekmovalno sprožanje in kratko ponastavitev pri enojnem delovanju sprožilca. Kljub temu pa je v pištolo AREX alpha vgrajenih več varnostnih elementov, vključno z blokado udarne igle, ki deluje kot pasivna varovalka pri morebitnem padcu pištole na trdo podlago. Če sprožilca ne pritisnete do konca, ta varnostni mehanizem zanesljivo blokira udarno iglo in preprečuje, da bi ta dosegla netilko ob padcu ali udarcu.

Na ogrodju ima AREX alpha obojestransko nameščena povecana vzvoda ročne varovalke, ki zanesljivo prekine vez med sprožilcem in kladivcem, kar pripomore k preprečevanju neželene sprožitve celo, če uporabnik nehote pritisne na sprožilec.

Pištola AREX delta predstavlja novo generacijo pištol brez zunanjega kladivca (striker fired), v katero je Arex vgradil vse prednosti in hkrati odpravil slabosti, ki jih poznamo pri drugih tovrstnih pištolah s polimernim ogrodjem. AREX delta je dovolj ozka, kompaktna in lahka pištola za vsakodnevno prikrito nošenje, hkrati pa ima zadostno kapaciteto za resno varnostno orožje. Za službeno uporabo je AREX delta idealna pištola brez zunanjega kladivca, tako zaradi svojih naprednih varnostnih mehanizmov, kot tudi zaradi svoje zanesljivosti in vzdržljivosti. Večstopenjski varnostni mehanizmi preprečujejo sproženje pištole, kadar do njega ne sme priti, njena napredna zgradba in natančna izdelava pa pripomoreta k temu, da sproži vedno, ko je to potrebno.

Ročaj pištole AREX delta lahko prilagodite svoji roki z izbiro enega od štirih ročajnih vložkov, ki zagotavljajo, da se pištola dobro prilega tako majhni, kot veliki roki. Ustrezna izbira velikosti ročajnega vložka zagotovi naravno usmerjanje pištole, kar posledicno pospeši namerjanje, kadar je hitrost ključnega pomena. Površino ročaja so pri deltah druge generacije Arexovi inženirji zasnovali tako, da omogoča trden in nedrsljiv oprijem a se hkrati ne zatika ob oblačila, če pištolo AREX delta nosimo prikrito. Pištola ostane na svojem mestu v roki tudi pri hitrih zaporednih strelih. Čeprava je lahka za nošenje, streljanje z njo vseeno ni utrudljivo niti pri uporabi močnejšega obrambnega streliva. Nizko ležeča cev in dobra uravnoteženost nam zagotovi hitre a natančne zaporedne strele, ki jih boste le težko dosegli z drugimi kompaktnimi pištolami. Pred branikom sprožilca ima pištola AREX delta nepogrešljiv univerzalni vmesnik (picatinny MIL-STD-1913), ki omogoča hitro in enostavno pritrjevanje dodatne opreme.

Prerez pištole AREX delta

 1. pokrov zadnjega dela zaklepa

 2. udarna igla

 3. zaskočka

 4. čelo zaklepa

 5. vložek za odklepanje (odklene cev pri odpiranju zaklepa)

 6. krmilni zob cevi (zadane ob vložek za odklepanje in spusti cev)

 7. naboj v ležišču

 8. povratna vzmet z vodilom

 9. uvodni žleb (omogoča gladko vstavljanje naboja v cev)

varnostni sistem 3DS:

10. varnostni naslon zaskočke (prepreči sprožitev ob udarcu)

11. varovalka udarne igle (zaklene iglo, če sprožilec ni pritisnjen)

12. varnostni vzvod sprožilca (preprečuje premik brez pritiska)

AREX delta uporablja edinstven sprožilni mehanizem dvojnega delovanja, kjer posebna udarna igla (ang. striker) povsem nadomesti kladivce in klasično udarno iglo. Poimenovali smo ga SDA (ang. Striker Double Action), kar bi v prevodu pomenilo dvojno delovanje sprožilca brez kladivca. Pri repetiranju (ko se zaklep zapre) se udarna igla napne le delno in šele s pritiskom na sprožilec jo povsem napnemo in nazadnje sprožimo, ko sprožilec pritisnemo do konca (dvojno delovanje = napenjanje in sprožanje). Sprožilni mehanizem SDA zagotavlja višjo raven varnosti uporabnika, saj lahko orožje z dvojnim delovanjem sprožilca varno nosimo pripravljeno za uporabo, z nabojem v cevi. Na slikah spodaj in desno: AREX delta gen.2

delta: osnovni tehnični podatki


AREX zero 1 Compact je pomanjšana izvedba najbolj priljubljene Arexove pištole, modela zero 1 Standard. Krajša cev in ročaj prinašata manjše mere in orožje, ki je v prvi vrsti namenjeno daljšemu nošenju. Kljub temu, da se je pištola "skrčila" pa ohranja nabojnik z več kot zadovoljujočo kapaciteto 15 nabojev, kot tudi polno funkcionalnost standardnega modela.

REX AKB15 je polavtomatska puška, ki temelji na preizkušeni sovjetski puški AKM. Gre za civilno polavtomatsko izvedbo jurišne puške, ki je nastala z namenom izboljšanja in nadgradnje obstoječega orožja. Rešitev, ki jo je razvil Arex, odpravlja večino znanih pomanjkljivosti izvornega orožja. To so pri Arexu dosegli z inovativno aplikacijo daljšega in stabilnega zgornjega dela ohišja, ki omogoča ponovljivo namestitev vseh sodobni namerilnih sistemov in dodatkov, brez povečanja mase samega orožja. Aluminijasto ohišje je s tremi zatiči za hitro demontažo zadaj pritrjeno na spodnji del ohišja, spredaj pa na spojnico cevi. Picatinny vmesniška letev poteka po celotni zgornji strani ohišja, prav tako pa je z njo opremljen spodnji del kopiščka, ki premore tudi aktualne reže M-LOK, ki omogočajo hitro in ponovljivo namestitev dodatne opreme na levo ali desno stran orožja.

Nova puška je obdržala skoraj legendarno zanesljivost predhodnice, ki so jo v Arexu nadgradili z natančnostjo in združljivostjo z moderno opremo, ki je nepogrešljiva pri sodobnih polavtomatskih puškah za civilno rekreacijsko, lovsko in športno, samoobrambno, kot tudi profesionalno uporabo. Za usposabljanje je predpisano orožje polavtomatska pištola, zato za spoznavanje uporabe dolgocevnega orožja organiziramo druga usposabljanja.